Organik Çandır

Organik Çam Balı, Organik Zeytin, Organik Sabun, Organik Ürünler

Muğla Tarım İl Müdürlüğü öncülüğünde 2013 tarihinde başlayan “Çandır Organik Köy Projesi” sertifikasyon kuruluşu ile imzalanan sözleşme ile resmen organik köy oldu.

Muğla Tarım İl Müdürlüğünce 2013 tarihinde başlayan “Çandır Organik Köy Projesi” sertifikasyon kuruluşu ile imzalanan sözleşme ile resmen organik köy oldu. Böylece Çandır Köyü Türkiye’deki dört organik köyden biri haline geldi.

Muğla’nın Köyceğiz İlçesine bağlı Çandır Köyü’nün “Organik Köy Projesi” kapsamında Köyceğiz Kaymakamlığı İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından düzenlenen tanıtım toplantısına, Muğla Valisi Mustafa Hakan Güvençer, Muğla Milletvekili Mehmet Erdoğan, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Mahsur Harmandar, Köyceğiz Kaymakamı Gürkan Demirkale, Ortaca Kaymakamı Hüseyin Yılmaz, Dalaman Kaymakamı Yılmaz Şimşek, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Nazif Ekici, Köyceğiz Belediye Başkanı Kamil Ceylan, Dalaman Belediye Başkanı Muhammet Şaşmaz ve protokol üyeleri katıldı.

Organik tarımla uğraşan bir işletmede gerçekleşen toplantı saygı duruşu ve İstiklal Marşıyla başladı. Çandır organik köyünde organik tarım yapan çiftçilerden Hatice Demirtaş yaptığı konuşmada, “Organik tarım yaptığımızı zannediyormuşuz, fakat bu projeyle eksikliklerimizi giderme fırsatı bulduk, eko tarımla eko turizmini birleştirirsek eğer, köyümüze çok daha fazla misafir ağırlayabiliriz, bu projeyle her şeyin daha da iyi olacağına inanıyorum” dedi.

Proje tanıtımını yapmak üzere proje koordinatörü ve İlçe Müdürlüğünde görevli Ziraat Mühendisi Bekir Maral; “Çandır Akdeniz ve Köyceğiz gölünün kıyısında, sahip olduğu kültür mirası, çam ormanları ve doğal kaynaklarıyla, doğal harikası bir yerdir. 195 hane 543 nüfusa sahip olan çandırın ilçe merkezine olan uzaklığı 40, il merkezime olan uzaklığı 100 kilometredir, halkın geçim kaynağı tarım, hayvancılık ve turizmdir, başlıca tarım ürün ürünü olan zeytinden yıllık 120 ton zeytinyağı elde edilmektedir, ayrıca 700 ton narenciye ve 300 ton nar ürünü elde edilmektedir. 6 bin 851 koloni arısı bulunan Çandır’da yıllık 116 ton bal üretimi gerçekleşmektedir. 225 adet büyük, 1895 adet küçükbaş hayvan bu köyce yaşamaktadır. Yılda 60 bin turist bu eşsiz güzellikleri ziyaret etmek için Çandır’a gelmektedir. Dünyaca ünlü Kaunos Antik Kenti, Kral Kaya Mezarları ve çamur banyoları buna etkendir. Bu bağlamda, turizm ve tarım birbirini en iyi tamamlayan sektörlerin başında gelir. Çevreyi koruyan ve yerel halkın refahını gözeten ve doğal alanlara karşı duyarlı seyahat olan eko turizm, günümüzde en hızlı büyüyen sektörlerden birisidir. Çandır’n turizm işletmelerine yakınlığı ve tarım alanları, kültürel yapısını korumuş olması, organik tarım projesine ilham kaynağı olmuştur. Proje kapsamında organik tarım ile geleneksel köy yaşamının, doğal ve kültürel varlıklarının tanıtılması, köy pazarı ev pansiyonculuğu gibi faaliyetlerle, yöre insanının ekonomisine katkı sağlanması ve onların doğal ve kültürel kaynaklarına daha korumacı bir şekilde yaklaşmaları projenin ana hedefidir” dedi.

Yapılan bilgilendirme toplantısının ardından köy halkından Hatice Demirtaş’ın organik bahçesini heyetiyle gezen Muğla Valisi Mustafa Hakan Güvençer, çiftlikte yetişen çeşitli bitkiler hakkında bilgi aldı.

Daha sonra sertifikasyon firması ile sözleşme imza töreninde söz alan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Nazif Ekici “Tarımda kullanılan kimyasalların insan sağlığına olumsuz etkileri artık tüm dünyaca kabul edilmektedir. Uygulanan bu Organik Tarım Projesi Bakanlığımızın Organik Tarımı Yaygınlaştırması ve Kontrolü Projesi kapsamında gerçekleştirilen 4 projeden birisidir. Son yıllarda sağlıklı ürüne önem veren, kent yaşamının yorucu ve stresli yaşantısından uzaklaşmak isteyen önemli bir kesim doğa ile içi içe olmak ve değişik kültürleri tanımak istemektedir. Organik ve ekolojik ortamları tercih edenler de kendi ürünlerini üretip tüketmek istemektedirler. İl Müdürlüğü olarak organik tarımın daha fazla yapılmasını sağlamak için değişik kurum ve kuruluşların da desteğini alarak çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Bugün burada Sayın Valimizin ve değişik kesimlerin bir arada olması son derece sevindiricidir. Çalışmalarda bizlere destek veren herkese, özellikle Çandır halkına teşekkürlerimi sunarım.” Dedi.

Köyceğiz Belediye Başkanı Kamil Ceylan ise “Burada yapılması gereken ev pansiyonculuğunun geliştirilmesidir. Bu konuda Belediye olarak çalışmalar yapacağız. Benim çiftçilerimize tavsiyem, topraklarını koruması ve elden çıkarmamalarıdır. Tarihimizde öteden beri toprak kavgaları olmuş ve uğruna savaşlar verilmiştir. Şu söz çok anlamlıdır. ‘Bayrakları bayrak yapan üstündeki kandır. Toprak, eğer uğrunda ölen varsa vatandır.’ Hepinize saygılar sunarım.” Şeklinde konuştu.

Son olarak söz alan Vali Güvençer de “Burada bugün değişik nedenlerle beraber olabilirdik. Çok şükür ki güzel ve anlamlı bir amaç için buradayız. Sağolsunlar birileri, birilerinin aklına ve yüreklerine düşürmüş, sonra bu hayallerini ellerine düşürmüş, eline taşın altına koymuş ve bu güzel eller toprak ve taşla buluşmuş, simaları güneşte yanmış, alınları terlemiş ve sonunda bir bereket hasıl olmuş. İnşallah bu çalışmaların sonu gelir. Öncelikle emeği geçen arkadaşlara kutluyor ve teşekkür ediyorum. Projenin tamamlanması için Kaymakamlığımızın yanında İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve diğer kurumlar da yer almalıdır. Temennim projenin dört dörtlük başarıya ulaşmasıdır. Birkaç yıl sonra bu projenin başarıya ulaşamaması gibi bir riski de var. Ben bu projede görev alan herkesi hem uyarıyorum hem de iyi dileklerimle başarılar diliyorum. Biz yöneticiler olarak bu çalışmaları desteklemektir. İl Gıda ve Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüze tekrar ağır bir sorumluluk yüklemekteyiz. Bu anlamda projenin içinde olan herkese önemli görevler düşmektedir. Bu duygularla hepinizi selamlıyorum.” Diye konuştu.

Daha sonra İl Müdürü Nazif Ekici ile Sertifikasyon Yetkilisi arasında imzalanan protokolle resmen Çandır organik tarım köyü oldu.